Genç Tümsiad’la Genç Girişimciler Üzerine /Röportaj

Genç Tümsiad Yönetim Kurulu Üyesi ve Dış İlişkiler Başkanı  Mustafa Alpay ile bu hafta Genç Time adına Genç Tümsiad ve genç girişimciler üzerine konuştuk.
1)Genç Tümsiad’ın açılımı nedir ? Ne amaçla kurulmuştur ? Bize bunlardan biraz bahsedermisiniz..
Genç Tümsiad’ın Açılımı (Genç tüm sanayici ve iş adamları derneği) 2010 yılında bir toplum örgütü olarak kurulmuştur. Dernekle ilgili tamamıyla gençlerin ve yönetim kurulunun kararı alıp uygulayabildiği bir kurum olmakla beraber aynı zamanda büyüklerle de istişare yapılır ama karar alma merci Genç Tümsiad’ın kendisindedir.


genctumsıad   2010 yılında kurduğumuz Genç Tümsiad misyon olarak; Milli ve Manevi değerlere bağlı ülke ekonomisini ve toplum refahı için çalışmayı amaç edinen gençler tarafından kurulmuş bir dernektir. Genç Tümsiad’ın kurulmasındaki amaç yönetim kuruluna öğrencileri ve yeni genç girişimcileri, hali hazırda şirketi olanları da dahil ederek yeni bir senfoni oluşturmak, asıl amacımız bu. Dolayısıyla yeni genç girişimcileri oluşturma noktasında da önemli. Çünkü bizimle beraber hareket eden arkadaşların girişimcilik konusunda bir özgüven aşılamaya çalışıyoruz. Veya bu işlerin nasıl yapılabilir duruma getiririz onları göstermeye çalışmaktayız. Ve bir nevi etkileşimde bulunuyoruz. Mesela hiçbir yerde olmayan şimdi İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin yeni kurmuş olduğu ”Üniversiteyle İş Birliği İş Dünyası Komisyonu” var. Fakat bu bizde 2010’dan beri vardır. Üniversite öğrencilerini de işin içine dahil ederek üniversite hayatları süresince aktif olmalarını ve üniversite hayatlarından sonra iş evresi esnasına biraz da hazırlamak. Bu şekilde bir armoni ve senfoni oluşturmak amacımız
2)Genç Tümsiad içerisinde neler yapılmakta ? Çalışmalarınız nelerdir ?
Üniversitelerde Genç Ekonomi Zirveleri yaparak ekonomik akademisyenler ve borsa İstanbul gen.mdr.yrd, spk başkanları gibi ekonominin duayenlerini gençlerle buluşturduk. Kosgeb ile ortaklaşa yaptığımız eğitimlerde Gebze, Antep, Sakarya gibi şehirlerde yüzlerce insanımıza kosgeb eğitimi vererek sertifika almalarına ve dolayısı ile de hibe kredi almalarına olanak tanıdık.
gencDoğu illerinde valilerimizle, belediye başkanlarımız ve rektörlerimizle görüşerek Doğudaki gençlerimize girişimciliği aşılamak için neler yapabiliriz konusunu istişare ettik ve onlardan tam destek aldık. Önümüzdeki dönemlerde Doğu bölgemizin iktisadi kalkınması için ciddi çalışmalarımız ve gençlerimize eğitimlerimiz olacak.500 milyar dolar ihracat hedefi içinde boş durmuyoruz. Müslüman ülkelerin başkonsolosları ve ticari ateşeleri ile bir araya gelerek dış ticaretimiz ile alakalı neler yapabiliriz bunu sürekli istişare ediyoruz ve yurt dışına ticari geziler düzenleyerek üyelerimize ülkeleri tanıtıyor ve dış ticaret yapmalarına yardımcı oluyoruz.
Resmi kurumlar ile de tam bir uyum içerisinde çalışmaktayız. Önümüzdeki dönem içerisinde birçok okul ve üniversitede Genç Tümsiad olarak girişimciliği anlatacak ve meslekleri tanıtacak programlarımız olacak.
3) Türkiye’de gençler üzerinde şuan daha çok memural bir zihniyet var? Gençler mezun olduktan sonra bir Devlet kurumunda maaşlı çalışmayı tercih etmekteler. Bunun karşısında olan Genç Tümsiad’ın “Girişimcilik” amacı doğrultusunda gençlere neler önermektesiniz?
Her insanın doğuştan gelen bir yeteneği vardır. Biz Genç TÜMSİAD olarak verdiğimiz girişimcilik eğitiminde gençlerimizin bu yeteneklerini ön plana çıkarmalarına yardımcı oluyoruz. Öz güven ile birlikte yetenek ön plana çıktığında gençlerimiz yapmak istedikleri işe yöneliyorlar biz aslında onların içerisinde var olan potansiyel enerjiyi kinetik enerjiye dönüştürüyoruz diyebiliriz. Gençlere aktif olmalarını, STK lar içerisinde yer alarak kendilerini ifade etmelerini ve yer alacakları projeler ile kendilerini geliştirmeyi öneriyoruz. Bu sayede daha aktif ve girişimcide olmuş olacaklardır. Ve her zaman bir fikriniz varsa onu geliştirmeli ve peşinden gitmelisiniz. Eğer fikrinizin doğruluğuna ve başarılı olacağına inanıyorsanız mutlaka başarırsınız. Her şeyi başı inanmak, insan inanırsa başarır.
gencc4) Türkiye’de gençlerin girişimcilik noktasında ki sıkıntıları nelerdir?
Türkiye de Eğitim Sistemi içerisinde çoğu zaman gençler okumak istemedikleri bölümlere gitmelerinden dolayı yapmak istemedikleri meslekleri de icra edebiliyorlar. Biz bu noktada yeni eğitim sistemi ile birlikte meslek gruplarının ikinci dört yıldan itibaren gençlere tanıtılmasını ve onların yetenekleri ile alakalı branş ve bölümlere yönlendirilmesini gerekli buluyoruz.
Kendini geliştirebilecekleri ve ufuklarını açıcı ortamların pek olmaması. Her ilçede en az üç gençlik merkezi açılmalı. Ne yazık ki gençlerimiz sosyal medya ve  bilgisayar başında çok fazla zaman harcıyorlar. Bu da bir bakıma onların girişimci ve toplum içerisinde var olma isteklerini köreltmekte. Girişimci olmak için sermaye gerek diyen gençlerimiz ile de karşılaşmaktayız. Bir bakıma finansman ihtiyacı da sorun oluyor diyebiliriz. Fakat artık gerek STK lar gerekse KOSGEB Kalkınma ajansları gibi devlet kurumları, projesi olan gençlere bu ihtiyacı sağlıyor. Bizim görevlerimizden biride daha çok gence ulaşarak onlara bu imkanları anlatmak.
5) Geçmişten beri gelen ülkemizdeki işsizlik sorunuyla beraber ” beyin göçü” problemi konusunda ne düşünüyorsunuz?
Geçmişte bilim ve ilim adamlarımıza gerekli imkanlarımızı sağlayamadık. Bu sebepten birçok yetenekli insanımız yurt dışına gittiler. Fakat Türkiye’nin son yıllarda kazandığı büyük ivme ve bilime yapılan yatırımlar tersine beyin göçünü başlattı diyebiliriz. Biz TÜMSİAD olarak geçtiğimiz aylarda Türkiye sağlık mezunları kurultayı yaptık. Bu çalışmamızda Türkiye’deki üniversitelerden mezun olmuş yüzlerce doktorumuzu geri Türkiye’ye getirdik birçoğu bundan çok memnun oldular. Bu programların devamı da gelecek. Bu programların ürettiği katma değer ve Türkiye’nin gelişimini ortaya koyduğumuzda ilerleyen zamanlarda tersine beyin göçü artacağını umuyoruz.
r6) Tümsiad ve Genç Tümsiad olarak geçtiğimiz aylarda tümex po fuarı ve yoğun bir katılımla  kobi şurası gerçekleştirdiniz. İlgi nasıldı?
Evet. 1. TÜMEXPO genel ticaret fuarı ve eş zamanlı olarak da 17 ülkeden 70 akademisyen ve ticari bürokratın konuşmacı olduğu kobi şurasını düzenledik. Yurt dışı ve yurt içinden fuara katılan firmalar yüzbinlerce katılımcı ile buluştu bu bizim için sadece bir adımdı ve devamı gelecek. Kobi şurası ise tam anlamıyla dünyanın ticari ve iktisadi fotoğrafını çeken bir program oldu. Konusunda uzman akademisyenler, bürokratlar ile birlikte dünyanın ve Türkiye’nin ticari ve iktisadi hayatının röntgeni çekildi diyebiliriz. Bu ilki gerçekleştirerek ülkemize, ticaret adamlarımıza ve genç girişimcilere büyük faydalar sağlamanın gururunu yaşadık.




Mustafa ALPAY kimdir?
1986 yılında doğdu. Aslen Elazığ’lıdır. İlköğretimini Beykoz Kavacık ilköğretim okulunda lise eğitimini ise Anadolu Hisarı ticaret ve meslek lisesi muhasebe bölümünde tamamlamıştır. 2010 yılında Muğla Üniversitesi “dış ticaret” bölümünden ve 2012 yılında ise Eskişehir Anadolu üniversitesi “siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler’’ bölümüne devam etmektedir. Ayrıca Bahçeşehir üniversitesi Hükümet Liderlik Okulu’nun Siyaset Akademisi bölümünü ve Yerel Yönetimler akademisi bölümlerini 2012 yılı içerisinde tamamlamıştır. 2011 yılının şubat ayında T.B.M.M. bünyesinde çalışmaya başlamış 2012-2013 yılları arasında iktisadi işletmeler genel koordinatör yardımcılığı yapmıştır. Halen T.B.M.M. bünyesinde görev yapmakta ve Sivil toplum örgütlerinde aktif olarak çalışmaya ve hizmet etmeye devam etmektedir. Genç Tümsiad ( Tüm sanayici ve iş adamları derneği) yönetim kurulu üyeliğinin yanı sıra, sektör kurulları komisyonu başkanvekillliği görevlerinde bulunmuştur şu anda ise Dış İlişkiler Başkanıdır ve GESAP (Gençlik STK ları platformu) yürütme kurulu üyesidir.


Genç Time / Aişe Hümeyra

...

Yorumlar

Popüler Yayınlar